Niegdyś panowało przekonanie, że kobieta w ciąży w ogóle nie może pić kawy. Dziś wiadomo, że nie jest to prawda. Czy powinna ją jednak ograniczać?
Istnieje wiele mitów dotyczących tego, co może, a czego nie może jeść i pić kobieta w ciąży. Współcześnie coraz więcej się o tym mówi, chociaż starsze pokolenie często z przerażeniem patrzy, jak przyszła mama np. pije kawę. Bo czy filiżanka małej czarnej oby nie szkodzi nienarodzonemu dziecku?
Wiele kobiet nie wyobraża sobie poranka bez aromatycznej kawy. I nawet w przypadku przyszłych mam – nie ma powodu, by rezygnować z tego aromatycznego, pobudzającego napoju. Zakaz picia kawy w ciąży to mit, jednak to, że trzeba ograniczać jej ilość, jest bez wątpienia informacją prawdziwą. Przyjmuje się, że zbyt duża ilość kofeiny może przyczynić się do poronień, przedwczesnych porodów oraz niskiej masy urodzeniowej dziecka. Poza tym kawa utrudnia wchłanianie się żelaza, a wiele kobiet w ciąży zmaga się z anemią.
Warto pamiętać też o tym, że jeśli przyszła mama zmaga się z cukrzycą ciążową, to nie powinna pić słodzonej kawy.
Nie ma żadnych jednoznacznych badań, jak kawa wpływa na ciążę w I trymestrze ciąży, wszystkie badania dotyczą II i III trymestru. Zaleca się jednak, by nie przyjmować więcej niż 300 mg kofeiny dziennie. Przy tym warto mieć na uwadze, że kofeinę zawiera nie tylko kawa, ale także np. czarna oraz zielona herbata oraz coca cola (tej oczywiście należy się wystrzegać nie tylko w ciąży).
Eksperci zalecają więc, by na początku ciąży pić nie więcej niż jedną kawę dziennie. Kobiety ciężarne, jeśli jednak obawiają się, że mogłaby im zaszkodzić, zawsze mogą sięgnąć po kawę bezkofeinową. Szczególnie, że produkty obecnie dostępne na rynku smakowo są bardzo zbliżone do prawdziwej kawy, więc można nieco oszukać samą siebie. Prawdziwą kawę można zastąpić też kawą zbożową lub tą z cykorii.
W późniejszych miesiącach ciąży można pić 200–300 mg kofeiny w ciągu dnia, czyli około 2–3 filiżanek słabej kawy. Warto pamiętać, że kawa mielona ma około 74 mg kofeiny, a rozpuszczalna zawiera jej już powyżej 100 mg w filiżance. Z kolei cappuccino ma około 65 mg kofeiny, a kawa mrożona freddo czy frappe – 40 mg.
Warto pamiętać, że kawa może u niektórych kobiet wywoływać zgagę, a jest to dość uciążliwa przypadłość dotycząca większości ciężarnych. Nie powinno się też pić jej na czczo, gdyż może wywołać nudności czy wymioty.
Zdj. główne: Jakub Dziubak/unsplash.com